Београдски теквондо савез - Добродошли

Taekwondo је олимпијски борилачки спорт познат по брзим, високим и атрактивним ножним ударцима. Пореклом је из Кореје, а данас се широм света практикује као спорт, самоодбрана и рекреација.Taekwondo (теквондо) је добио име спајањем три корејске речи: "тае" - што у преводу значи нога (или ударити ногом); "кwон" - што значи песница (или ударити руком); и речи "до" која се јавља у филозофији већине борилачких вештина и у ширем смислу представља пут (начин, систем). Према томе, реч Taekwondo би у буквалном преводу знацила "пут ноге и руке" , или "начин борбе ногама и рукама".

Одећа у којој се тренира Taekwondo назива се добок и разликује се од Карате кимона по томе што горњи део добока није на преклоп (већ се навлачи преко главе). На такмичењима, ради сигурности, обавезне су кациге и карактеристични оклопи. Ученици носе беле, жуте, плаве и црвене појасеве, док мајстори носе црне појасеве и добоке са црним оковратником. Захваљујуци ефикасном систему заштите бораца током спортске борбе и за око лепим ножним техникама, ова вештина је први источњацки борилачки спорт (поред џудо-а) који је постао званичан олимпијски спорт.

Иако се акценат баца на спортску борбу, Taekwondo садржи и хосинсул (самоодбрану), па се може тренирати и у познијим годинама, а на ученицима је да се определе за начин на који желе да се посвете Taekwondo -у: као професионални спортисти, рекреативци или ради самоодбране. Треба истаћи да је ово један од ретких борилацких спортова где девојке могу постици високе резултате без губитка женствености.

 

Форме (Poomsae)

poomsae 1Форма представља борбу против замишљеног противника и састоји се из низа задатих ставова, блокова и удараца. Поред чињенице да је форма најбољи показатељ исправности технике, истовремено је и одличан вид вежбе без партнера. Вежбањем форми усавршава се флексибилност, снага и фокус ударца, равнотежа, дисање и концентрација. Формама не само да се гаји дух борилачке вештине и ментална дисциплина већ се њиховим вежбањем стиче основа за реалну борбу. Форме су обавезан део полагања и за сваки појас се мора знати једна или више форми. Таеguk је назив осам уценичких форми и свака од њих симболизује неки од аспеката природе, живота, космоса. Мајсторске форме су:KORYO, KEUMGANG, TAEBAEK, PYONGWON, SHIPJIN, JITAE, CHUNKWON, HANSOO i ILYEO.

 

Спаринг (Кyorugy)

kyorugi 1Борба (спаринг) представља суштину Taekwondo -а и захтева потпуну хармонију духа и тела два спаринг партнера који се надмећу у својим офанзивним и дефанзивним техникама. Постоје две врсте борбе: договорени и слободни спаринг (спортска борба). У договореном спарингу партнер који се брани унапред зна технику којом га напада други, и основни циљ договореног спаринга је усавршавање технике и брзине реакције (рефлекса). Договорени спаринг се може изводити у једном, два или три корака у зависности од висине појаса уценика. Слободни спаринг се изводи под пуном заштитном опремом (кацига, оклоп и штитници за потколенице, надлактице и гениталије) и најближи је реалној борби (изводи се у full contact-у). Вежба се тек када уценик достигне довољан опсег знања (плави појас) тако да су повреде сведене на минимум (ређе него у фудбалу, кошарци, итд.).

 

Самоодбрана (Hosinsul)

 

hosinsul 1Иако је Taekwondo олимпијски спорт, и у већини клубова се тренира првенствено као спорт, не сме се заборавити првобитно порекло и сврха настанка Taekwondo -а као борилачке вештине. Основни мотив настајања сваког система борбе првенствено представља израз људског нагона за одржањем и одбраном од непријатеља и укључује и самоодбрану од свих хватова, гушења, полуга, ножа, штапа, два и више нападача и слично. Још једна корејска борилачка вештина која своје корене вуче из древних борилачких вештина Кореје (Hwarangdo, Taekyon) је HAPKIDO , вештина у којој се пажња првенствено поклања брзини и ефикасности технике, и реалне самоодбране, а не спорту.

 

Тест снаге (Kyupka)

kyukpa 1Тест снаге, или тест ломљења, је метод којим се мери снага и брзина ударца, као и ментална концентрација ученика. Изводи се тако што се мноштво Taekwondo техника примењује на даске, цигле или неки други чврст материјал. Најчешће се удара песницом, бридом длана, петом и рисом стопала. Технике се могу изводити са земље или у скоку, једна или више узастопних. Кyupka (Kyukpa ) је највиши метод провере снаге, брзине и фокуса ударца и пружа јаку мотивацију ученицима за дубље разумевање и усавршавање ове вештине. Обавезан је део полагања за све појасеве од 5. купа па навише.

   

Циљ Taekwondo-а 

Тренирањем ТаеКwонДо-а стице се низ телесних врлина: кондиција, снага, брзина, гипкост и разгибаност, али су истовремено битне и духовне: истрајност, одговорност, дисциплина и поштовање. Стицањем ових особина достиже се врховни циљ ТаеКwонДо-а, а то је - хармонија духа и телa. 

Етика у Taekwondo-у

На тренинзима се поклања велика пажња менталним карактеристикама уценика. Вежбати ТаеКwонДо знаци изградити издржљивост, самопоуздање и снагу воље. Ово це помоци у одбацивању негативних елемената у животу, као што су: мржња, љубомора, нервоза и предрасуде

 

Број посета

Данас17
Јуче29
Ове недеље106
Овог месеца291
Укупно189067

Google translate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Пријатељи сајта

bg grb

ssb

VSZS 

mod logo

tkd logo2

mas-logo

world trekwon media

tas

world teakwondo federation

etu

btu

kukkiwon

teakwondo-data

spoi

play travel

   

Из галерије

Контакт

Београдски теквондо савез


home icon Делиградска 27,11000 Београд

telephone red Телефон: +381 11 362 98 32

fax Факс: +381 11 362 98 32

email icon Е-mail: bgtkd@mts.rs

Где се налазимо

Scroll to top